چهره های ماندگار
تعاونی تامین تولیدکنندگان فراوردههای بهداشتی، صنعتی و آرایشی
زندهیاد حاج منوچهر سلطانی حسینی
زندهیاد حاج منوچهر سلطانی حسینی، بنیانگذار شرکت ایران آوندفر، در سال 1315 در مشهد مقدس متولد شد. او در خانوادهای نظامی پرورش یافت و از کودکی تحت نظارتهای دقیق پدرش که افسر ژاندارم بود، قرار داشت. در دوران ابتدایی موفقیتهای زیادی کسب کرد؛ از جمله به دست آوردن مدال پیروزی در رشته والیبال در مشهد و همچنین مدال لیاقت در درس ریاضی. پس از پایان دبیرستان، او در رشتههای مهندسی و دبیری دانشگاه تهران پذیرفته شد، اما به توصیه پدرش وارد دانشکده افسری شد.
پس از یک سال از ورود به دانشکده افسری، حاج منوچهر ازدواج کرد و در سه سال اول زندگی مشترک صاحب سه فرزند پسر شد. به دلیل نارضایتی از مسائل اخلاقی در نظام، او تصمیم به ترک نظام گرفت و به شغل ویزیتوری در بخش دارویی روی آورد. به دلیل کارایی و موفقیت در این زمینه، ابتدا مسئولیت نمایندگی استان مازندران و سپس کل کشور به او واگذار شد. این موفقیتها باعث شد که او در سفرهای کاری خود با شرکتهای آلمانی و ایتالیایی همکاری کند.
در ادامه، حاج منوچهر سلطانی حسینی تصمیم به استقلال کاری گرفت و شرکتی برای واردات محصولات بهداشتی و لوازم پزشکی یکبار مصرف تأسیس کرد. بهواسطه سفرهای متعدد و مشاهده کمبود محصولات بهداشتی در کشور، تصمیم به تولید شامپو گرفت و با کمک چند تن از دوستان داروساز خود، اقدام به تأسیس کارخانهای در سیمیندشت کرج نمود. با استفاده از اعتبارات بانکی و همراهی سه فرزندش، کارخانه به رشد و توسعه رسید.
حاج منوچهر پس از فوت همسرش، تنها انگیزهاش برای ادامه کار، مسئولیتی بود که نسبت به صدها کارمند شرکت خود احساس میکرد. او با عزمی راسخ به تلاش برای تولید محصولات داخلی و جلوگیری از ورود محصولات خارجی ادامه داد و شرکت ایران آوندفر را به یکی از پیشگامان صنایع شوینده کشور تبدیل کرد.
او همچنین در طول دوران کاری خود بهعنوان نایبرئیس هیئت مدیره انجمن تخصصی صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی استان البرز و شرکت تعاونی تولیدکنندگان فرآوردههای بهداشتی و آرایشی خدمت کرد و موفقیتهای بسیاری را در این حوزه به دست آورد.
زندهیاد منوچهر سلطانی حسینی در دیماه سال 1394، پس از سالها تلاش و خدمت به صنعت شوینده کشور، دار فانی را وداع گفت. یاد و خاطره او همچنان در شرکت ایران آوندفر باقی مانده و مسیر او توسط خانواده و همکارانش ادامه دارد.
زندهیاد حاج علی پایدارمقدم
مرحوم حاج علی پایدارمقدم، بنیانگذار شرکت گلان، در سال 1321 در تبریز به دنیا آمد. او پس از گذراندن دوران دبیرستان، در نوزده سالگی برای دنبال کردن اهداف خود به تنهایی به تهران مهاجرت کرد و فعالیتش را در زمینه خرید و فروش محصولات آرایشی در بازار تهران آغاز نمود. پس از دو سال، به دلیل علاقه زیادی که به تولید داشت، در یک کارگاه کوچک به تولید برخی محصولات آرایشی پرداخت. این تلاشها در نهایت به احداث کارخانهای در محله تهران نو با برند گلان در سال 1346 منجر شد. محصولات تولیدی این کارخانه شامل لوازم آرایشی، عطر و ادکلن بود که با توجه به نیاز بازار و علاقه وی به توسعه تولید، به سرعت گسترش یافت.
در زمان انقلاب 1357 و با توجه به محدودیتهای آن دوره، تولید شامپو به عنوان یکی از محصولات اصلی شرکت گلان انتخاب شد. در اوایل دهه 60، با هدایت و مدیریت حاج علی پایدارمقدم، تولیدات شرکت گلان افزایش یافت و او اقدام به تأسیس کارخانههای دیگری مرتبط با صنعت شوینده کرد. از جمله این شرکتها میتوان به شرکت تولیدی بارو پلاستیک برای تولید ظروف مورد استفاده در شویندهها و شرکت سورفین با برند ارمغان اشاره کرد. در همین دوره، با ایجاد شرکت پخش روپاک، فروش محصولات گلان به طور چشمگیری توسعه یافت.
ویژگیهای بارز حاج علی پایدارمقدم شامل تعهد و تخصص بالا در مدیریت و رهبری بود که منجر به موفقیت شرکت گلان در دهههای 60، 70 و اوایل 80 شد و این شرکت را به یکی از چهار برند مطرح کشور در تولید شامپو تبدیل کرد. پس از پایان جنگ تحمیلی، با تغییرات در سطح منطقه و رشد فروش، شرکت گلان محصولات خود را به کشورهای همجوار نظیر حوزه خلیج فارس، افغانستان و پس از فروپاشی شوروی به کشورهای آسیای میانه و برخی کشورهای اروپای شرقی صادر کرد. این اقدامات به ارزآوری برای کشور نیز منجر شد.
از افتخارات مهم مرحوم حاج علی پایدارمقدم میتوان به کسب عنوان تولیدکننده، صادرکننده نمونه و کارآفرین برتر از سوی وزارت صنایع، وزارت بهداشت و درمان، سازمان غذا و دارو، سازمان استاندارد ملی و خانه صنعت و معدن اشاره کرد. او همچنین به همراه چند تن از فعالان صنعت شوینده در دهه 60، «تعاونی تأمین نیاز تولیدکنندگان فرآوردههای بهداشتی،صنعتی و آرایشی» و در اوایل دهه 70 «انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران» را با هدف انسجام واحدهای تولیدی در این صنعت تأسیس کردند.
در اوایل دهه 80، حاج علی پایدارمقدم با اراده و استمرار در امر تولید، شرکت شیمیایی آناسیمین را پایهگذاری کرد که با هدف تأمین مواد اولیه صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی تاسیس شد. متأسفانه، وی در خرداد 1383 به دلیل بیماری درگذشت و صنعت شوینده ایران یکی از پیشگامان خود را از دست داد.
دکتر محمدمهدی کامکار آملی
دکتر محمدمهدی کامکار آملی در تاریخ 17 مهر 1321 در شهرستان آمل به دنیا آمد. به دلیل شرایط سخت اجتماعی و اقتصادی ناشی از جنگ و حضور ارتش روس در مازندران، خانواده ایشان به تهران، خیابان پامنار، کوچه قائممقام فراهانی نقل مکان کردند. دکتر کامکار دوران دبستان و دبیرستان خود را در تهران سپری کرد.
پس از آن، تحصیلات خود را در زمینه تعلیم و تربیت با گرایش جامعهشناسی ادامه داد و به مدت 10 سال به آموزش در مدارس تهران و شهرستانها پرداخت. در سال 1348 وارد دوره داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شد و پس از فارغالتحصیلی، در سال 1355 به وزارت بازرگانی پیوست. وی ابتدا به عنوان مدیر کل دفتر برنامهریزی و سپس به عنوان معاون شرکت گسترش خدمات بازرگانی در امور سیمان کشور فعالیت کرد. این همکاری تا یک سال پس از پیروزی انقلاب ادامه داشت.
با تغییر موقعیت شغلی، دکتر کامکار به وزارت بهداری منتقل شد و تحت مدیریت مرحوم دکتر سامی، در اداره کل بهداری استان تهران مشغول به کار شد. سپس به عنوان نماینده تامالاختیار وزیر در امور مراکز درمانی و اداری فعالیت کرد. در زمان مرحوم دکتر زرگر، شورای انقلاب او را به سمت مدیر عامل شرکت سهامی کارخانجات داروسازی فایزر در ایران منصوب کرد.
پس از مدتی، وی به عنوان مشاور معاونت امور غذایی و دارویی در بخش ژنریک، مسئولیت آموزش و فنآوری را بر عهده گرفت و این همکاری تا حدود سال 1370 ادامه یافت. در همان سالها، دکتر کامکار به حوزه معاونت پژوهشی وزارت بهداشت منتقل شد و به عنوان مدیر کل ارتباط صنعت و دانشگاه و قائممقام وزیر در پروژههای تحقیقاتی ملی همچون تالاسمی، دیابت و زئونوزها فعالیت کرد. او در تاریخ 1 خرداد 1373 از وزارت بهداشت بازنشسته شد.
پس از بازنشستگی، از نیمه دوم سال 1373 در بخش خصوصی به فعالیت خود ادامه داد و به عنوان رئیس هیئت مدیره شرکت عطرآگین، نقش مهمی در احیای صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران ایفا کرد. پس از انقلاب، این صنایع با مشکلات شدیدی مواجه شده بودند و دکتر کامکار به همراه گروهی از صاحبنظران انجمن صنایع شوینده، بهداشتی و آرایشی ایران، اقدام به تأسیس مرکز مشاوره و توسعه آزمایشگاههای شیمی، میکروبشناسی و فرمولاسیون کردند.
الف-شرکتها:
- شرکت سهامی عطرآگین (داروسازی، آرایشی و بهداشتی)
- لابراتوار بین المللی دکتر کامکار(آرایشی و بهداشتی)
- شرکت جهان شیمی سهامی خاص(تولید تیوپ و..........)
- شرکت پرگاس طب (تحقیقاتی آرایشی و بهداشتی)
- شرکت فرتاک لوتوس (مواد اولیه بهداشتی، آرایشی و دارویی)
- شرکت دکتر کامکار فارمد (تحقیقاتی، تولید کالاهای سلامت محور و .......)
ب: برندها
- عطرآگین: موبان -رنه-تیلا
- پرگاس طب: مورینگا، لافارر
- فرتاک لوتوس: مواد اولیه
- دکتر کامکارفارمد: ضد درد، ویشکا، کرمهای ترمیم کننده کامو
همچنین، او در پایهگذاری نشریهای که به انتشار دستاوردهای این صنعت میپرداخت، نقش داشت.
دکتر کامکارهمچنان به تلاشهای حرفهای خود در ارتقاء این صنعت ادامه میدهند.